Månadens mayor(s) – Joakim och Katarina Jardenberg

Månadens mayor är utsedd! Den här gången blev det faktiskt två – de äkta makarna Joakim och Katarina Jardenberg.

Joakim & Katarina

Foto: Johan Lange

Hej Jocke och Katarina, ni är ju båda flitiga Foursquareanvändare. Vad är det med Foursquare som lockar er?

Katarina: Ja, säg det (skrattar). Men det är väl kampen om vissa speciella platser och spelelementet som är kul.

Joakim: Håller med, absolut. Men också känslan av att brygga ihop den digitala och den fysiska världen. För mig som reser mycket (187 resdagar) så är det otroligt skönt att se skärmen lysas upp av ett meddelande från dig att du checkat in hos bästisen Maja för en vinpaus.

Katarina checkar in hos Maja

Och kopplat till resandet är också att det ger en massa spontanmöten, listan på snabba fikor och hastigt påkomna luncher är lång. I flera fall har det varit både jobb och nöje på samma gång.

Katarina: Ja, det är väl den delen som jag kan sakna. Dels har inte så många av mina vänner upptäckt tjänsterna och dels reser jag ju inte riktigt lika mycket. Spontanmöte blir det ju ändå, när vi alla samlas på Lagmarks – med eller utan 4sq ;)

I skrivande stund är Jocke mayor på 18 platser och Katarina på hela 45. Vilket av era mayorships är ni mest nöjda med/glada över?

Katarina: Vad tror ni? Hur självklart är det inte att jag ska få vara borgmästare i mitt eget hem!

Joakim: Eftersom Katarina fuskar och tar hemmet från mig hela tiden så får jag väl säga att jag är ganska nöjd med SAS Lounge på Arlanda. Den är det lite kamp om. Och ett tag var jag faktiskt borgmästare på Biblioteket i Alexandria.

Använder ni några fler geopositioneringstjänster? I så fall vilka, och varför?

Katarina: Jag checkar in direkt i Facebook ibland.

Joakim: Vilken använder jag inte? Gillar tex att ha Latitude rullande på min iPhone hela tiden. Det är något speciellt med att publicera sin position på bloggen i realtid. Sedan är ju geolocation ”inbyggt” i snart sagt varenda tjänst idag så det är flitigt använt, minst sagt.

Har ni någon nytta eller hjälp av Foursquare i ert dagliga liv?

Joakim: Igen, det bygger ihop online och offline på ett snyggt sätt. Innan vi hade mobiltelefonen så var det en fråga vi aldrig ställde till någon när vi ringde. Du vet, ”var är du?”. Idag frågar vi det hela tiden när vi ringer nära och kära – helt utan annan anledning än att det är en del av det sociala klistret. Och då blir platstjänsterna ett bra komplement. Det heter ju sociala medier av en anledning, att de är sociala. Så nyttan är väldigt integrerad i vardagen, kontinuerligt.

Katarina: Sedan har vi ju använt det allt mer för att hitta bra grejer. Vilken krog vi ska äta på, vilket fik vi ska dricka kaffe på. På orter med många 4sq användare är det en fantastisk rekommendationsmaskin.

Joakim: Just det, och med kollen på vännerna skapas ju också möjligheten till uppsökande spontanmöten. Eller tvärtom, för den gången man vill vara själv över lunchen ;)

Behov av en checka ut-funktion?

Vad tror ni om framtiden för geopositioneringstjänster?

Joakim: Den är ljus, men det tar tid. Det är fortfarande många trösklar. Teknik, integritet, nytta – nätverkseffekten blir ju tydlig först när det finns tillräckligt med användare där. Men det kommer. Det kommer att bli en del av det friktionslösa delandet som vi är på väg mot. Och då ökar också nyttan, effekten och förutsättningarna för nya och ännu grymmare tjänster.

Katarina: Jag har lagt ner flera gånger, för att jag får för lite effekt tillbaka. Men sedan börjar jag igen, 4sq och kampen om vissa platser har blivit som ett gift (skrattar).

Joakim: … och snart åker du till NYC utan mig i sex dagar och lämnar ”Home of the Jardenbergs” öppet för en ny borgmästare (evil grin;)

  • Härlig intervju. Men @jocke, du har SAS T4 Lounge på ARN. Jag har Waterloo Station (den station i Europa med näst mest resenärer) och Clapham Junction (den station i Europa med flest tågavgångar) i min arsenal, bland annat. Beat that :)

    • videren

      Haha, livet är en enda lång tävling :) @jocke:disqus @jocke:twitter 

  • Pingback: #LocationDay, den 6 december i Malmö » Checka in()